- De wereldmarktprijzen voor voedsel zijn in september gezakt ten opzichte van een maand eerder.
- Dat komt vooral doordat plantaardige oliën veel goedkoper werden, maakte de VN bekend.
- Het gaat wel om prijzen die gemeten worden in dollars, waardoor dit vanuit het perspectief van afnemers die in euro’s betalen anders kan uitpakken.
- Lees ook: Dit zijn de landen in de wereld waar de inflatie het meest uit de hand loopt: bekijk de kaart!
De wereldmarktprijzen voor voedsel zijn in september gezakt ten opzichte van een maand eerder, gemeten in dollars. Dat komt vooral doordat plantaardige oliën veel goedkoper werden, maakt de Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) bekend. Graanprijzen stegen juist, mede doordat het nog onzeker is of Rusland een deal met Oekraïne over graanexport zal verlengen.
De index waarmee de FAO de prijzen van een groot aantal grondstoffen voor voedingsmiddelen meet, daalde 1,1 procent tot een stand van 136,3 punten. September was de zesde maand op rij waarin voedsel over de gehele linie goedkoper werd. Maar de prijzen liggen nog altijd 5,5 procent hoger dan een jaar geleden, waarschuwt de VN-organisatie.
Het hardst daalden de prijzen voor palmolie, sojaolie, zonnebloemolie en raapzaadolie. Sinds februari 2021 waren deze ingrediënten niet zo goedkoop als nu. Na de Russische inval in Oekraïne stegen de prijzen voor verschillende soorten kookolie nog hard. Oekraïne is een belangrijke producent van zonnebloemolie en kon dit een tijdlang moeilijk exporteren, maar volgens de FAO neemt de handel via de Zwarte Zee weer toe.
Een belangrijke kanttekening is wel dat de index van de FAO prijzen in dollars meet. Aangezien de dollar dit jaar sterk in waarde is gestegen tegenover de euro, kan de prijsontwikkeling voor afnemers uit eurolanden er sterk anders uitzien.